Diefstal blijft mysterie

Onduidelijkheid over beeld Titus Leeser
De Swollenaer, 24 september 2007

ZWOLLE — De vraag wat er is precies is gebeurd met het beeld van de galopperende paarden gemaakt door beeldhouwer Titus Leeser, blijft nog altijd onbeantwoord. Vorige week stonden twee verdachten voor de politierechter op verdenking van diefstal van het beeld. De rechter wil nader onderzoek naar de zaak.

Het beeld van de bekende beeldhouwer Titus Leeser (1903-1996) stond tot begin oktober vorig jaar aan de gracht bij de Kerkstraat. Na de diefstal deed de gemeente Zwolle aangifte. De gemeente zegt het werk ooit voor omgerekend 13.600 euro aangeschaft te hebben. Het zou heden ten dage een waarde van 60.000 euro vertegenwoordigen. De 19-jarige J.H. uit Zwolle moest zich donderdag verantwoorden tegenover de rechter voor zijn vermeende aandeel in de diefstal. H. heeft altijd ontkend. Een tipgever meldde de politie dat H. echter een van de daders was. Uit verklaringen van de verdachte blijkt dat hij ruzie heeft met de tipgever. Twee anderen, waaronder de 20-jarige J.v.J. uit ZwoIle, zouden de diefstal wel hebben gepleegd. Uit baldadigheid zou dit tweetal het beeld van de sokkel gerukt hebben. Vervolgens namen ze een taxi naar huis, haalden een auto op en namen het beeld mee. Daarna zou het beeld in stukken geslagen zijn en zouden ze gepoogd hebben delen te verkopen. H. zegt het beeld nooit gezien te hebben.

Naast deze diefstal stond H. ook terecht op verdenking van inbraak bij een slagerij. In 2004, 2006 en dit jaar stond H. ook aI voor de rechter, voor een inbraak, openlijk geweld en heling van een scooter. De officier van justitie vond de inbraak bij de slagerij bewezen. Dat H. betrokken was bij de diefstal van het beeld Dynamiek van Leeser, achtte hij niet bewezen. De officier eiste 80 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke cel voor de inbraak bij de slagerij.

De 20-jarige J.v.J., ook verdacht van diefstal van het beeld Dynamiek, verscheen niet voor de rechter. Zijn zaak werd bij verstek behandeld. De officier vond in zijn geval dat de diefstal wel is bewezen. Hij eiste 50 uur werkstraf en het terugbetalen van het aankoopbedrag van 13.600 euro aan de gemeente. De politierechter vond echter dat de rechter-commissaris nader onderzoek moet doen. “Ik denk dat er bij twee getuigen nog meer details te achterhalen zijn.” Mogelijk dat bij de nieuwe behandeling van de zaak tegen J. alsnog duidelijkheid komt over wat er met de galopperende paarden is gebeurd.

User Status

Du bist nicht angemeldet.

Actuele artikelen

Nieuwbouw voor Isala
Geen sprake meer van renovatie De Swollenaer, 17 december...
zwolle - 10. Jan, 23:46
Onbegrip en boosheid
Buurt hekelt ‘oneerlijke competitie’ Oude Mars De Swollenaer,...
zwolle - 12. Dez, 23:46
‘Buitengewoon geslaagd’
Zwolle Wereldstad presteert boven verwachting De Swollenaer,...
zwolle - 12. Dez, 23:42
Geld gaat naar welzijn
Gemeenteraad houdt enigszins hand op de knip De Swollenaer,...
zwolle - 28. Nov, 23:20
Vijftigplussers vinden...
Werkloosheid blijft alsmaar verder dalen De Swollenaer,...
zwolle - 13. Nov, 20:52
Bezorgd over peuters
Te weinig kinderen uit achterstandswijken naar peuterspeelzaal De...
zwolle - 29. Okt, 21:11
Vete dreigt te escaleren
Families tegenover elkaar met messen, samoeraizwaarden...
zwolle - 23. Okt, 16:41
Wéér groot festival
Nieuw multicultureel evenement: ‘Zwolle Wereldstad’ De...
zwolle - 8. Okt, 17:15

Links

Suche

 

Status

Online seit 6287 Tagen
Zuletzt aktualisiert: 19. Nov, 06:15

Credits


Profil
Abmelden
Weblog abonnieren