Vijftigplussers vinden werk

Werkloosheid blijft alsmaar verder dalen
De Swollenaer, 5 november 2007

ZWOLLE - Het blijft goed gaan met de arbeidsmarkt. De werkloosheid in Zwolle is het afgelopen jaar met 23 procent afgenomen. Vooral de twintigers en dertigers vinden massaal werk. Maar ook de Zwolse vijftigplussers, de groep die moeilijk een baan kan vinden, zitten in de lift. Liefst 12 procent heeft in 2007 werk gevonden. In de rest van de provincie ligt dit percentage slechts op 5 procent. Dit blijkt uit cijfers van CWI Oost Nederland van september.

Het gunstige beeld van de arbeidsmarkt blijft intact. Waren in september 2006 nog 4318 Zwollenaren werkloos, een jaar later is dat 3345. Vooral de nivellering in de leeftijdsgroepen valt op. Echte uitschieters zitten er niet bij. Tegenvallers ook niet. En dat is vooral goed nieuws voor de oudere groep, die tot nu toe nauwelijks profiteerde van de aantrekkende economie.

De dalende werkloosheid is in Overijssel het best in Zwolle te merken. Bijna een kwart van de jongeren tot 23 jaar vond dit jaar werk. Van de 23- tot 39-jarigen kreeg meer dan 30 procent een baan. De veertigplussers doen het met een werkloosheidsdaling van 18 procent ook goed. Evenals de vijftigplussers: 12 procent. Opvallend is dat vrouwen achterblijven bij mannen. Bijna 30 procent van de mannen is niet langer werkloos, tegenover nog geen 20 procent van de vrouwen.

De stijgende vraag naar bijvoorbeeld vijftigplussers is niet helemaal vreemd, omdat de vraag naar personeel onverminderd groot blijft en het potentieel aan jongeren intussen aardig is uitgedund. Werkgevers richten zich daarom nu vaker ook op andere leeftijdsgroepen. Oudere werkzoekers profiteren daarvan en komen meer dan voorheen aan het werk. Het CWI stelt dat dit deels het resultaat is van speciale acties voor die leeftijdsgroep.

Ondanks het goede nieuws voor de vijftigplussers is er geen reden voor teveel optimisme. Het aandeel van de werkloze ouderen blijft onverminderd groeien. Dit komt, omdat jongeren nog altijd sneller een baan vinden. Inmiddels is eenderde van de niet-werkende werkzoekenden vijftig jaar of ouder.

Recent onderzoek bevestigt dat werkgevers momenteel minder kieskeurig kunnen zijn dan voorheen. Het aannemen van meer veertigplussers duidt echter niet op een principieel andere houding ten opzichte van oudere werknemers. Mocht de krapte op de arbeidsmarkt over enkele jaren voorbij zijn, dan stromen zij naar verwachting als eersten uit. Vooralsnog lijkt de werving van ouderen dus een gelegenheidsoplossing.

User Status

Du bist nicht angemeldet.

Actuele artikelen

Nieuwbouw voor Isala
Geen sprake meer van renovatie De Swollenaer, 17 december...
zwolle - 10. Jan, 23:46
Onbegrip en boosheid
Buurt hekelt ‘oneerlijke competitie’ Oude Mars De Swollenaer,...
zwolle - 12. Dez, 23:46
‘Buitengewoon geslaagd’
Zwolle Wereldstad presteert boven verwachting De Swollenaer,...
zwolle - 12. Dez, 23:42
Geld gaat naar welzijn
Gemeenteraad houdt enigszins hand op de knip De Swollenaer,...
zwolle - 28. Nov, 23:20
Vijftigplussers vinden...
Werkloosheid blijft alsmaar verder dalen De Swollenaer,...
zwolle - 13. Nov, 20:52
Bezorgd over peuters
Te weinig kinderen uit achterstandswijken naar peuterspeelzaal De...
zwolle - 29. Okt, 21:11
Vete dreigt te escaleren
Families tegenover elkaar met messen, samoeraizwaarden...
zwolle - 23. Okt, 16:41
Wéér groot festival
Nieuw multicultureel evenement: ‘Zwolle Wereldstad’ De...
zwolle - 8. Okt, 17:15

Links

Suche

 

Status

Online seit 6287 Tagen
Zuletzt aktualisiert: 19. Nov, 06:15

Credits


Profil
Abmelden
Weblog abonnieren