Onbegrip en boosheid

Buurt hekelt ‘oneerlijke competitie’ Oude Mars
De Swollenaer, 3 december 2007

ZWOLLE-ZUID - Een heet avondje werd het; de informatiebijeenkomst over de invulling van monumentale boerderij de Oude Mars. ‘Teveel bouwvolume’, ‘oneerlijke competitie’, ‘geen doordacht plan.’ Het Zwols college werd, met haar keuze voor deltaWonen, bij vlagen flink doorgezaagd.

Twee weken geleden hakte het college definitief de knoop door. DeltaWonen mocht de Oude Mars herontwikkelen. De andere partij die daarvoor in de markt was, Het Zand, viel af. Het Zand kon vervolgens binnen vijftien dagen gerechtelijke stappen ondernemen. Dat is, volgens het college, niet gebeurd. Waardoor zij zich vrij voelde om verder te praten met deltaWonen.

De burgemeester leek even in zijn hemd gezet toen een buurtbewoner meldde dat Het Zand wél naar de rechter zou stappen. Een gemeentewoordvoerder, de volgende dag. “Dat is niet waar. Er ligt alleen een bezwaarschrift van 23 november, maar het college verwacht dat dat onontvankelijk wordt verklaard. Het gaat namelijk niet om een publieksrechtelijke transactie. Het Zand onderneemt vooralsnog geen gerechtelijke stappen.”

Kille sfeer

Fel werd de discussie toen het ging over de keuze voor deltaWonen. ‘De ontwikkelcompetitie was geen competitie’, klonk het, ‘de keuze is bepaald door zes ambtenaren, terwijl 80 procent van de wijk liever Het Zand (minder bouwvolume) wil. Dit is een wassen neus, vals spel. De hele procedure is al fout geweest. Over de plannen van Het Zand is gewoon heen gewalst.’

Zorgen waren er ook over de doelgroep die straks in de Oude Mars gaat wonen. 16 bewoners van Frion en 24 bewoners van het RIBW. Vooral over die laatste groep was veel angst in de buurt. Onterecht, vond het RIBW. “In andere steden gebeurt precies hetzelfde. Dit is een bekende woonvorm, met gebruikelijke aantallen. Daarbij komen er géén mensen met verslavingsproblemen op de Oude Mars.”

Toch was niet iedereen daarvan overtuigd. Tot lichte ergernis van zorgwethouder Dannenberg. “Ik begrijp de zorgen, maar ze zijn weinig genuanceerd”, zegt hij na afloop. “Het is onterecht dat mensen blijven hangen in angstbeelden. Ongerustheid mag, maar luister en verdiep je dan ook. Het RIBW nodigt buurtbewoners zelfs uit voor werkbezoeken.”

Waarschuwingen kreeg het college mee over het laantje voor het Marsbos. Dat zou te smal en te donker zijn om alle auto's en busjes straks aan te kunnen. De opmerking om het verkeer via de Wijheseweg naar de Oude Mars te leiden kreeg veel applaus.

Aan het eind van de avond werd nog een klankbordgroep samengesteld. Al was ook daar kritiek op. ‘Er moet wel iets met onze boosheid en onvrede gebeuren. Het mag geen tandeloze klankbordgroep worden.’

User Status

Du bist nicht angemeldet.

Actuele artikelen

Nieuwbouw voor Isala
Geen sprake meer van renovatie De Swollenaer, 17 december...
zwolle - 10. Jan, 23:46
Onbegrip en boosheid
Buurt hekelt ‘oneerlijke competitie’ Oude Mars De Swollenaer,...
zwolle - 12. Dez, 23:46
‘Buitengewoon geslaagd’
Zwolle Wereldstad presteert boven verwachting De Swollenaer,...
zwolle - 12. Dez, 23:42
Geld gaat naar welzijn
Gemeenteraad houdt enigszins hand op de knip De Swollenaer,...
zwolle - 28. Nov, 23:20
Vijftigplussers vinden...
Werkloosheid blijft alsmaar verder dalen De Swollenaer,...
zwolle - 13. Nov, 20:52
Bezorgd over peuters
Te weinig kinderen uit achterstandswijken naar peuterspeelzaal De...
zwolle - 29. Okt, 21:11
Vete dreigt te escaleren
Families tegenover elkaar met messen, samoeraizwaarden...
zwolle - 23. Okt, 16:41
Wéér groot festival
Nieuw multicultureel evenement: ‘Zwolle Wereldstad’ De...
zwolle - 8. Okt, 17:15

Links

Suche

 

Status

Online seit 6287 Tagen
Zuletzt aktualisiert: 19. Nov, 06:15

Credits


Profil
Abmelden
Weblog abonnieren