Efficiënte anti-kraak

Liefst dertig studenten ‘passen op’ voormalig Univé-gebouw
De Swollenaer, 3 september 2007

KAMPERPOORT - Praktische anti-kraak, het bestaat echt. Een groot, leegstaand gebouw dat door liefst dertig studenten wordt bevolkt, bewaakt en duidelijke regels kent. Het oude Univé-gebouw aan de Veemarkt is hét visitekaartje van de ideële stichting 123 Beheer, die studenten tijdelijk huisvest. “Dit is een heel bijzondere vorm van anti-kraak”, zegt Frank Zweekhorst, samen met zus Mariska, oprichter van de stichting.

Het gebouw is nou niet bepaald het klassieke voorbeeld van een leegstaand pand dat door vier hoekbewoners wordt bewoond. “Anti-kraak is niet efficiënt. Wij proberen het maximale uit een gebouw te halen. Wij huisvesten, onderhouden, bewaken en voeren nauw overleg met gemeente en corporaties”, gaat hij verder.

De dertig studenten in het Univé-gebouw betalen 190 euro voor een kamer (lees: zeer grote kantoorruimte). Ze beschikken over mobiele douches, toiletten en keukens, die door de stichting neergezet zijn. “Het is allemaal heel tijdelijk, aldus de oprichter, “de pandeigenaar moet binnen vier weken zijn pand weer in oude staat terug kunnen krijgen. Die garantie geeft 123 Beheer.”

Zweekhorst stelt dat zijn stichting echt aan studentenhuisvesting doet. “In de regio beheren wij al verschillende panden. Zoals het oude Gemeentearchief in de Voorstraat, herenhuizen in de Korte Kamperstraat of de oude vestiging van Myosotis in Kampen.”

Maar het kan altijd beter. “Momenteel huisvesten wij 100 studenten en er staan er nog eens 600 op onze wachtlijst. Dus daar zit het probleem niet. De studenten willen wel, alleen pandeigenaren zijn vaak huiverig voor anti-kraak. Het is ons doel om ook die mensen te overtuigen”, stelt Zweekhorst.

Stichting 123 Beheer is daar volgens hem toe in staat. “Anti-kraak is weinig productief. Het gaat vaak om weinig bewoners, die zich alleen bekommeren om hun eigen woongenot. Dat is bij onze stichting en studenten niet het geval.”

Zweekhorst meent dat studenten juist betrouwbare ‘partners’ voor pandeigenaren zijn. “Ze zijn netjes en moeten zich aan onze strenge regels houden. De stichting houdt scherp toezicht en grote feesten zijn niet toegestaan. Bovendien hebben ze hier eerst een (sollicitatie-)gesprek.”

De oprichter van de stichting vindt het jammer dat anti-kraak zo’n negatief en mistig imago heeft. “Het Univé-gebouw is bijvoorbeeld echt een verbeterde versie van anti-kraak. Het is druk bezet en studenten hebben er ruimte en privacy. Laat mensen hier maar eens een kijkje nemen. De mist moet uit de discussie.”

De gemeente gaat binnenkort aan de slag met de herontwikkeIing van de vrijkomende locaties van het Deltion College. Of 123 Beheer voor één van de panden in aanmerking komt is de vraag. “Het is nog te vroeg om daar een antwoord op te geven, maar het is wel een optie”, aldus een gemeentewoordvoerder.

User Status

Du bist nicht angemeldet.

Actuele artikelen

Nieuwbouw voor Isala
Geen sprake meer van renovatie De Swollenaer, 17 december...
zwolle - 10. Jan, 23:46
Onbegrip en boosheid
Buurt hekelt ‘oneerlijke competitie’ Oude Mars De Swollenaer,...
zwolle - 12. Dez, 23:46
‘Buitengewoon geslaagd’
Zwolle Wereldstad presteert boven verwachting De Swollenaer,...
zwolle - 12. Dez, 23:42
Geld gaat naar welzijn
Gemeenteraad houdt enigszins hand op de knip De Swollenaer,...
zwolle - 28. Nov, 23:20
Vijftigplussers vinden...
Werkloosheid blijft alsmaar verder dalen De Swollenaer,...
zwolle - 13. Nov, 20:52
Bezorgd over peuters
Te weinig kinderen uit achterstandswijken naar peuterspeelzaal De...
zwolle - 29. Okt, 21:11
Vete dreigt te escaleren
Families tegenover elkaar met messen, samoeraizwaarden...
zwolle - 23. Okt, 16:41
Wéér groot festival
Nieuw multicultureel evenement: ‘Zwolle Wereldstad’ De...
zwolle - 8. Okt, 17:15

Links

Suche

 

Status

Online seit 6303 Tagen
Zuletzt aktualisiert: 19. Nov, 06:15

Credits


Profil
Abmelden
Weblog abonnieren