Partij wil af van telefonische herindicatie bestaande WMO-cliënten
De Swollenaar, 2 april 2007
ZWOLLE - De PvdA-fractie verzet zich tegen de telefonische herindicatie van bestaande WMO-cliënten. Dit is nodig omdat de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) begin dit jaar is ingevoerd. De sociaal-democraten vinden dat deze telefoontjes de onrust rond de WMO verergeren. De PvdA zet daarom in op zorgvuldige huisbezoeken. Daartoe dient zij vanavond in de raad een motie in.
WMO-cliënten met een indicatie voor huishoudelijke hulp worden sinds 1 januari telefonisch geherindiceerd. Dit gebeurt nadat de mensen hierover via een brief zijn geïnformeerd. Vervolgens krijgen cliënten te horen wat hun nieuwe indicatie is. Zelden wordt hierbij een huisbezoek afgelegd.
De PvdA stelt dat de invoering van de WMO aI veel onrust heeft veroorzaakt en meent dat de telefonische herindicatie dit verergert. De partij vindt dat iedereen het aanbod van een huisbezoek moet krijgen. Dit komt volgens de PvdA de zorgvuldigheid en uitleg ten goede.
Daarbij vindt de partij dat, als het aantal uren voor de client vermindert en het type huishoudelijke hulp verandert, er vóór de nieuwe indicatie een nieuw huisbezoek gedaan moet worden. De motie komt vanavond aan de orde tijdens de raadsvergadering.
zwolle - 10. Apr, 23:19
Gehandicaptenraad kritisch op invoering Wet Maatschappelijke Ondersteuning
De Swollenaer, 26 maart 2007
ZWOLLE - ZwoIIe is een jaar te vroeg met de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) begonnen. Dit stelt voorzitter Jaap Breugem van de Zwolse Gehandicaptenraad, die de belangen van tien procent van de bevolking behartigt (gehandicapten en chronisch zieken). “Het sluitstuk van de eerste fase van dit megaproject is in een paar maanden neergezet, maar daar is een heel jaar voor nodig. Scoringsdrift heeft helaas meegewogen en dat is de zorgvuldigheid niet ten goede gekomen.” De gemeente kan zich absoluut niet in deze kritiek vinden.
In de nieuwe WMO, die 1 januari is ingegaan, zijn gemeenten voortaan verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. In Zwolle is die nieuwe wet volgens Breugem te snel doorgedrukt. “Het Rijk heeft teveel gejaagd en Zwolle wilde geen jaar Ianger wachten met de introductie van de WMO. Terwijl dat nota bene wél mogelijk was, want andere gemeenten hebben dat ook gedaan.”
Die snelheid is volgens de voorzitter ten koste van de zorgvuldigheid gegaan. “Dat bevreemdt, want de WMO gaat wel over mensen. De start was ook al fout, want bij de aanwijzing van maatschappelijke ondersteuning aan aanbieders was beloofd dat kwaliteit belangrijker zou zijn dan kostprijs. Maar toen het zover was, bleek dat juist andersom te zijn.”
Breugem vreest deze economische benadering van de gemeente Zwolle. “De gemeente ziet de vergrijzing en de onbetaalbare zorg in de toekomst en speelt daar op in. Er is voor gekozen om taken lager weg te zetten tegen een lagere prijs. Dat is weliswaar goedkoper, maar heeft ook zijn prijs. Ik ben bang dat goedkoop hier duurkoop betekent.”
Het marktprincipe is volgens de voorzitter té riskant in de zorg. “Je praat hier over mensen. De WMO is geïntroduceerd, maar mensen weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Het is nu bijna april en we praten hooguit over twee van de zeven aandachtsvelden van de WMO. Dat is bestuurlijk slecht en wekt geen vertrouwen. Het zaait onrust en boosheid en dat is jammer en onnodig.”
Wat volgens Breugem nodig is, is een tijdpad, waarop aangegeven staat wanneer welke beslissingen dit jaar worden genomen en welke speelruimte gebruikers daarna nog hebben als het om eigen keuzes gaat. “Zorgwerknemers weten dan tenminste vroegtijdig of ze een andere baas moeten zoeken. Wat zich afgelopen winter voor gebruikers en verzorgers heeft voorgedaan, mag niet herhaald worden.”
De gemeente is het ‘volledig oneens’ met de kritiek. “De WMO is buitengewoon zorgvuldig ingevoerd. Het motto is altijd geweest: iedereen doet mee. Er is constant overleg gevoerd, óók met de Gehandicaptenraad.“ Oud-zorgwethouder en preses van Stichting Welzijn Ouderen Zwolle Jaap Hagedoorn wilde uit collegialiteit niet reageren.
zwolle - 2. Apr, 21:53
Gemeente houdt cruciale informatie monumentale waarden achter
De Swollenaer, 19 maart 2007
BINNENSTAD - De geplande sloop van de drie Melkmarktpanden 1-5 (ABN Amro) en de panden 7 en 9 (voormalig Tijl) is gebaseerd op onzorgvuldige belangenafweging. De gemeente wist acht jaar geleden al dat deze panden van bijzondere historische waarde zijn, toch ontkent zij dit. Dat blijkt uit een rapport van de afdeling Monumenten, aldus de Stichting Bankgebouw Van Straaten.
Het rapport uit 1999 onderkent de historische waarden van de panden aan de Melkmarkt. De notitie had zelfs gebruikt moeten worden voor de randvoorwaarden van de planontwikkeling aan de Melkmarkt. Volgens de stichting heeft het college dit niet gedaan. “Een kwalijke zaak”, stelt Monique Schuttenbeld namens de stichting. “Zeker omdat wij het college meerdere malen op de monumentale waarden van de panden hebben gewezen.”
De stichting vindt dat planontwikkeling voor de panden aan de Melkmarkt, met het rapport in het achterhoofd, niet op een zorgvuldig afgewogen wijze heeft kunnen plaatsvinden. “De gemeenteraad is nooit geïnformeerd over deze notitie uit 1999”, aldus Schuttenbeld.
Het collegeargument, dat de plannen zich al in een te ver gevorderd stadium bevinden, vindt de stichting misplaatst. Schuttenbeld: “Als het college zich acht jaar geleden op de juiste manier had laten informeren hadden de bouwplannen, met inachtneming van de al bekende historische waarden, vanaf het begin af aan ontworpen kunnen worden”
Burgerparticipatie
In navolging van het gesteggel rond de monumentale waarden van bovenstaande panden aan de Melkmarkt, willen SP, Swollwacht en PBZ voortaan burgers betrekken bij een monumentengroslijst. Het Monumenten lnventarisatie Project (MIP) moet op de schop. Burgers moeten naast deskundigen meedenken en —beslissen, stellen de drie oppositiepartijen.
SP, Swollwacht en PBZ vinden dat het college daarom eind dit jaar alle Zwollenaren actief moet benaderen voor een bijdrage voor een groslijst van monumenten. Gevolg daarvan moet zijn dat het college geen zelfstandige besluiten meer kan nemen over panden op deze groslijst. Daarnaast moet volgens dit plan een inventarisatie van de MIP elke tien jaar herhaald worden.
zwolle - 26. Mär, 23:49
‘Projectontwikkelaar werpt Venestraat in schoot van student’
De Swollenaer, 12 maart 2007
ZWOLLE - De Venestraat, bij het NS-station, krijgt er 27 koopkamer voor studenten en starters bij. Tenminste als het projectontwikkelaar Axeon uit Apeldoorn Iigt. Dit is zeer tegen de zin van de buurt, omdat dit de scheefgroei in de straat nog meer verergert. De bewoners vinden dat de Venestraat al genoeg studentenkamers telt. “Vijftig procent hier is aI student. Dit wordt gewoon teveel. De straat wordt zo opgegeven. Er is toch ook nog zoiets als de sociale structuur van een straat?”
Projectontwikkelaar Axeon wil in het oude kinderdagverblijf De Til 27 kamers verkopen aan studenten en starters. En dat gaat volgens buurtbewoner Peter Riemersma veel te ver. “Dit is al een studentikoze straat. Dat is niet erg, het is geven en nemen, maar er zijn grenzen. Als deze kamers ook verkocht worden, is de sociale structuur om zeep geholpen. Dan is de Venestraat straks een veredelde doorvoerstraat. Want studenten blijven passanten.”
De scheefgroei en de geluidsoverlast (‘geweldige akoestiek’) en verwachte parkeerdruk (‘waar moeten die auto’s straks staan’) zijn de belangrijkste pijnpunten voor de buurt. “De gemeenteraad heeft ooit bepaald dat tien procent van de huizen in een straat opgesplitst mag zijn voor kamerbewoning. Dat vind je hier zeker niet terug”, aldus Riemersma, ”Schijnbaar is er een ontsnappingsclausule, want de projectontwikkelaar gaat gewoon aan de slag. Die tien procent is een wassen neus. Het is triest dat de juridische werkelijkheid de echte werkelijkheid overneemt.”
De buurt heeft ook grote moeite met de passieve rol van de gemeente. “Die uitstraling heeft het vertrouwen van de projectontwikkelaar gewekt. Axeon wil gewoon iets neerzetten, de gemeente sputtert wat tegen en de buurt zit met de brokken. Wethouder Van Dooremolen kan nu wel zeggen dat hij het bouwplan stil gaat zetten, maar dat is gallery-play. Want de gemeente kan niets doen. En de projectontwikkelaar kan wel vroom zeggen dat zij starters wil helpen, maar het gaat natuurlijk alleen om geld.”
De buurt moet volgens Riemersma nu zelf op zoek naar ‘muizengaatjes’ om de plannen tegen te gaan. “Het is de vraag of de gemeente juist heeft gehandeld. Als dat niet zo is, is de Raad van State misschien een optie.”
Irene van Kraam van Axeon zegt in een reactie nog in overleg te gaan met de gemeente. Veel wil ze niet kwijt. Wel zegt ze dat de locatie Venestraat perfect is en dat Axeon een moeilijke doelgroep aan kamers wil helpen. “Daarbij hebben we gekeken naar sfeer en uitstraling en niet zozeer naar straatopbouw.”
Een gemeentewoordvoerder laat weten dat de 27 koopkamers nog geen uitgemaakte zaak zijn. “De bestemming van het pand is wonen, maar er is nog geen bouwvergunning verleend.”
zwolle - 20. Mär, 23:15
Niet méér horeca in de binnenstad, wel meer variatie
De Swollenaer, 5 maart 2007
BINNENSTAD — Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Zwolle en regio, heeft een andere visie op horeca in de binnenstad dan de gemeente. Dit zegt voorzitter Rob Leene, die mikt op variatie, innovatie én een discotheek in het centrum. De gemeente ziet meer heil in horecaconcentratie en extra horecalocaties. “Zwolle heeft ambitie. Dat is prima, wij ook, maar het strookt niet met de praktijk”, aldus Leene.
Toch is de voorzitter redelijk tevreden met het nieuwe integrale horecabeleid, dat de gemeente 13 maart presenteert en waarover intensief en constructief overleg is gevoerd met betrokkenen in de stad.
“We willen duidelijk met z’n allen vooruit met de stad. De gesprekken zijn positief, maar als het beleid op bepaalde punten anders is dan de praktijk, mag ik dat toch aankaarten? Er zijn zeker kritiekpunten. De Zwolse horeca bedrijven zitten bijvoorbeeld teveel in elkaars vaarwater.”
Een twistpunt is de visie op de Zwolse binnenstad. “De gemeente wil inspringen op de bevolkingsgroei en zet daarom in op meer horecaconcentratie en -locaties”, legt Leene uit, “dat is prima, maar wij zien die uitbreiding niet zo zitten. Het gaat juist om kwaliteit en innovaties, niet om aantallen”.
Leene stelt dat teveel Zwolse horecaondernemers veel van hetzelfde bieden. “Veel van de kroegbazen hebben hierdoor bijvoorbeeld nauwelijks bestaansrecht. Het levert zorgelijke toestanden op. De ambitie van de gemeente is terecht. Maar de binnenstad moet wel eerst op orde zijn. Dat kan alleen als je uitstraling en kwaliteit biedt. Variatie, kortom.”
De plannen voor een discotheek bij het nieuwe FC Zwolle-stadion stuiten bij Leene op onbegrip. “Leisure buiten het centrum is prima, maar juist het uitgaan kan in de binnenstad een impuls gebruiken. Een discotheek zou dat gat perfect kunnen opvullen.”
Volgens Leene zijn er momenteel meerdere kandidaten om het pand van de oude discotheek The Q aan de Blijmarkt nieuw leven in te blazen. “Veel achterstallig onderhoud en weinig medewerking van de gemeente staan dit echter in de weg. Dat is jammer, want het zou de binnenstad absoluut versterken.”
Kritiek heeft Leene ook op het punt van de wettelijk niet verplichte horeca-exploitatievergunning van 666,34 euro (‘zware belasting voor ondernemers’), de toeristenbelasting (‘een crime’), de horecasluitingstijden (‘liever vrije sluitingstijden, maar dan café’s tussen 6.00 en 9.00 uur dicht om afterparty’s te voorkomen’) en het terrassenbeleid (‘te weinig publiek voor ambitie gemeente’).
zwolle - 12. Mär, 22:57
Zwolse trouwambtenaar mag homostellen niet weigeren
De Swollenaer, 26 januari 2007
BINNENSTAD - Zwolse ambtenaren van de burgerlijke stand mogen homohuwelijken niet weigeren. Een meerderheid in de raad is tegen de passsage, in het nieuwe kabinetsbeleid, die weigeringen op grond van gewetensbezwaren toestaat. De lokale PvdA neemt hiermee een ander standpunt in dan haar Iandelijke collega’s in de nieuwe regering. De meeste Zwolse partijen willen in navolging van steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Leeuwarden geen ambtenaren met gewetensproblemen.
De bestaande situatie rond het sluiten van homohuwelijken in Zwolle blijft gehandhaafd. Alle ambtenaren van de burgerlijke stand moeten ook homostellen trouwen. Tenminste, als het aan de collegepartijen PvdA en Groen- Links/DeGroenen en de oppositie ligt. Alleen CDA, ChristenUnie en PBZ steunen de koers van het nieuwe kabinet.
Het college van B & W moet nog een reactie op de passage over het homohuwelijk geven, maar Groen-Links/De Groenen, VVD en COC hebben al brieven met bezwaren gestuurd. Ook de grootste fractie, de PvdA, is kritisch.
"Een ambtenaar van de burgerlijke stand heeft een vrijwillige keuze", zegt fractievoorzitter Weber, "zijn taak is om alle echtparen te verbinden. Daar is hij voor aangesteld. Ik heb begrip voor het standpunt van het kabinet. Het is een praktische oplossing, maar Zwolle moet zijn oude vrijheid in deze koesteren. Net zoals Amsterdam." Wel nuanceert hij de passage enigszins. "Het gaat alleen om zittende ambtenaren, niet om nieuwe."
De oppositiepartijen zijn nog duidelijker. "Deze teruggang moet je niet willen", zegt SP-fractievoorzitter Twisterling, "trouwambtenaren moeten simpelweg iedereen willen trouwen. Anders is het einde zoek." Dogger van Swollwacht sluit zich daarbij aan. "Als je kiest voor het vak van trouwambtenaar moet je de wet uitvoeren. De passage rond het homohuwelijk is een gevaarlijke stap. Mag je straks dan ook meer mensen gaan uitsluiten?"
GroenLinks/De Groenen-wethouder Pot laat elders in deze krant al weten het persoonlijk oneens te zijn met de passage over het homohuwelijk. Wat het standpunt is van het college is echter onduidelijk. CDA, ChristenUnie en PBZ kunnen zich wel vinden in de passage van het nieuwe kabinet. Fractievoorzitter Kastelein van de christen-democraten vindt dat er ruimte voor gewetensbezwaren moet zijn. De Boer van PBZ meent dat iedereen elkaar de ruimte moet gunnen. "Je moet de duivel niet met Beëlzebub verbinden."
zwolle - 5. Mär, 23:39
Radboud Universiteit brengt daklozenproblematiek in kaart
De Swollenaer, 19 februari 2007
ZWOLLE - De Zwolse daklozen hebben gemiddeld zes jaar geen dak boven hun hoofd, slechts een kwart is korter dan één jaar dakloos, de helft heeft last van gezondheidsklachten, eenderde van de daklozen gebruikt bijna dagelijks cannabis, een even grote groep gebruikt iedere dag methadon, de meeste daklozen hebben nauwelijks contact met hun familie en de veiligheid onder daklozen is zeer slecht. Dit blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen onder 109 Zwolse daklozen.
Het onderzoek ‘Dakloos in Zwolle’ werd dit weekend gepresenteerd in dagopvang Bonjour. Het onderzoek, in opdracht van de gemeente Zwolle, is bijzonder omdat het is gebaseerd op 109 geïnterviewde daklozen in de stad. Zwolle telt in totaal 243 mensen zonder dak boven hun hoofd.
De overgrote meerderheid van de geïnterviewden is man (86 procent). De gemiddelde leeftijd ligt met 38 jaar laag. Minder dan eenderde van de mensen is allochtoon en bijna iedereen is alleenstaand.
De onderzoekers concluderen onder meer dat het alcoholgebruik zeer fors is. Eenderde van de geïnterviewde Zwolse daklozen drinkt dagelijks minstens zes glazen alcohol. Een even grote groep gebruikt bijna iedere dag cannabis. Datzelfde geldt voor methadongebruikers. Daarnaast heeft vijftien procent van de geïnterviewden bijna dagelijks cocaine of heroine nodig.
Wat opvalt, is dat Zwolse daklozen hun eigen fysieke en geestelijke toestand zelf als redelijk ervaren. Echter, uit het onderzoek blijkt dat bijna de helft van de daklozen last van gezondheidsklachten heeft. Ook heeft of had ruim eenderde van deze groep contact met een psychiater.
Vangnet en veiligheid
Het onderzoek toont ook aan dat de geïnterviewden meer contact met vrienden en kennissen hebben dan met familie en van hen meer steun ervaren. Op het gebied van veiligheid valt veel winst te halen. Bijna de helft van de ondervraagde daklozen is slachtoffer van een misdrijf geweest. Daarnaast is zo’n twintig procent van de daklozen met geweld in aanraking gekomen.
Daklozen hebben volgens de onderzoekers de meeste behoefte aan hulp bij huisvesting, financiën, werk, lichamelijke en psychische gezondheid en gebitsverzorging. Vooral bij huisvesting, financiën, gebitsverzorging en werk ontbreekt dit echter in Zwolle. Als het om alcohol gaat, is het probleem nog groter: geen hulpbehoefte én geen aanbod.
Het onderzoek laat tot slot zien dat de meerderheid van de geïnterviewden graag een zelfstandige woning wil. Driekwart heeft echter wél behoefte aan begeleiding. Veel genoemde woonwensen zijn: een eigen sleutel, rust, duidelijke afspraken en regels, een eigen plek voor persoonlijke verzorging en een eigen woonkamer en keuken.
zwolle - 27. Feb, 23:12
Ulu-moskee grijpt wéér naast nieuwe locatie
De Swollenaer, 12 februari 2007
HOLTENBROEK — De Scheppingskerk in Holtenbroek gaat aan de neus van de Turkse Ulu-moskee voorbij. De kerk aan de Mozartlaan wordt verkocht aan de hoogste bieder en dat is niet het bestuur van de Assendorpse moskee. Wie wel de nieuwe eigenaar wordt, wilde voorzitter Timmerman van het college van kerkrentmeesters (PGZ) niet bevestigen.
Negen instellingen hebben de afgelopen periode een serieus bod op de Scheppingskerk gedaan. Het enige criterium daarbij was dat de bieder een maatschappeIijk relevante instelling moest zijn en dus bijvoorbeeld geen projectontwikkelaar. De kerk in Holtenbroek zou vervolgens naar de hoogste bieder gaan.
Het bestuur van de Ulu-moskee loopt zodoende wéér een fraaie, nieuwe locatie mis. De moskee aan het Assendorperplein is, zoals bekend, al lang uit haar jasje gegroeid en is naarstig op zoek naar een grotere locatie. Eerder had het moskeebestuur de Michaelkerk aan de Bisschop Willebrandlaan op het oog. Dat mislukte toen, omdat het aartsbisdom de kerk niet aan een moskeebestuur wilde verkopen.
Voor het bestuur is het mislopen van de Scheppingskerk een zoveelste domper. “In januari kregen we definitief te horen dat we niet de hoogste bieder waren”, vertelt voorzitter Adiguzel, “we waren hoopvol gestemd, maar onze hoop is de grond in geboord. De Turkse gemeenschap is erg teleurgesteld. Vooral, omdat de Scheppingskerk zo’n ideale plek is. De meeste leden van de Ulu-moskee wonen in Holtenbroek en de bereikbaarheid is uitstekend.”
Het moskeebestuur is teleurgesteld, omdat het al jarenlang de dialoog met de verschillende Zwolse geloofsgemeenschappen voert. “We werken zo lang samen. We hadden de hoop nu eens die vruchten te plukken, maar uiteindelijk staan we weer met lege handen”, aldus de voorzitter.
Voor het bestuur blijft de moskee aan het Assendorperplein voorlopig de vaste plek. En dat is zuur. “We zitten echt heel erg krap”, verzucht accommodatiecommissielid Aydin, “de Ulu-moskee heeft 300 leden, die allemaal een gezin hebben. Daarnaast krijgen wij heel veel niet-leden op bezoek.”
Overigens had het moskeebestuur eind vorig jaar ook nog de oude Mercedesgarage aan de Russenweg op de korrel. Die locatie bleek indertijd financieel niet haalbaar. Samen met de Michaelkerk en de Scheppingskerk zijn nu drie mislukte pogingen ondernomen. Een naar gevoel overheerst.
“Het lijkt wel alsof het ons niet gegund wordt”, zegt Aydin, “de Turkse gemeenschap is de grootste in Zwolle. Het is toch vreemd dat die in een stad als Zwolle geen fatsoenlijke moskee heeft. De kerken stromen leeg en wij hebben de behoefte. Dat bevreemdt en is eigenlijk triest.”
zwolle - 24. Feb, 22:16